Idealny fartuch gastronomiczny – co należy wziąć pod uwagę przy jego wyborze?

Fartuch kuchenny to bardzo ważny element ubioru ochronnego dla pracowników gastronomii. Bez niego nie ma mowy o bezpiecznej i czystej pracy w kuchni. Jest on niezbędny w pracy kucharza czy kelnera oraz pozostałych pracowników zakładów gastronomicznych. Podczas wybierania idealnego fartucha ochronnego dobrze jest wziąć pod uwagę kilka aspektów, które zagwarantują bezpieczeństwo załogi lokalu.

Z czego i jak powinien być wykonany profesjonalny fartuch gastronomiczny?


Najważniejszą funkcją fartuchów kuchennych jest funkcja ochronna. Fartuchy powinny być wykonane z odpowiednich materiałów, których najważniejsze cechy to:

wodoodporność,
niepalność,
odporność na zabrudzenia,
łatwość w utrzymaniu


Idealne materiały na fartuch gastronomiczny to czysta bawełna, polibawełna lub tencel. Bardzo ważny jest także odpowiedni fason. Do pracy w gastronomii sprawdzą się fartuchy o wygodnym, prostym kroju, które sięgają do kolan, a jeszcze lepiej do połowy ud oraz wiązane na szyi i w pasie. Najlepiej wybierać fartuchy gastronomiczne w ciemnych kolorach, na których nie będzie tak bardzo widać zabrudzeń.

Jak odpowiedni fartuch kuchenny chroni przed niebezpieczeństwem w miejscu pracy?


Właściwie wybrane fartuchy kuchenne chronią przed zagrożeniami w miejscu pracy. Niebezpieczeństwa, na jakie narażeni są pracownicy gastronomii, a które łatwo zniwelować noszeniem odpowiedniego fartucha gastronomicznego to:

oparzenia gorącą wodą lub jedzeniem,
zachlapanie różnymi cieczami,
zabrudzenie składnikami lub potrawami


Dlatego tak istotne jest odpowiednie dobranie fartucha kuchennego dla swoich pracowników. Jest to podstawowy element gwarantujący bezpieczeństwo osób pracujących w gastronomii.

Zabezpieczenie miejsca pracy jest ważne, szczególnie w zawodach takich jak kucharz, kelner, czy barman, które są narażone na uszczerbek na zdrowiu poprzez kontakt z między innymi z gorącymi substancjami. Zadbanie o zdrowie i komfort psychiczny pracownika wiąże się z ochroną przed ewentualnym niebezpieczeństwem. Dlatego wybór odpowiednich fartuchów gastronomicznych jest tak istotny w branży gastronomicznej.